IZBERI, KAR TI USTREZA!

Na voljo je mnogo menstrualnih pripomočkov. Večina punc na začetku uporablja vložke, kasneje, ko se menstruacijski cikel uredi in se na menstruacijo navadijo, pa posežejo tudi po tamponih ali skodelici. Sama se odloči, kaj boš uporabljala. POMEMBNO pa je, da ko se odločiš za vložek, paziš, da je narejen iz NARAVNIH MATERIALOV. Tak omogoča dihanje kože in ne povzroča težav v intimnem predelu. . Pri tamponih je pa je – poleg tega, da je iz naravnih materialov – najbolj pomembno, da se držiš navodil za uporabo.

Glede na jakost krvavitve izberi vložek, ki bo zadosti vpojen. Pri izbiri pa si vzemi čas in na embalaži preveri, iz katerih materialov je vložek narejen. Vložek iz sintetičnih materialov ti lahko povzroči težave. Izberi vložek iz NARAVNIH MATERIALOV in tudi s tem vzdržuj zdravo mikrofloro v intimnem predelu. Naravni materiali, najboljši je bombaž, omogočajo dihanje kože in s tem ne onemogočajo škodljivim bakterijam, da bi se prekomerno razmnožile in povzročile vnetje.

Vložki so iz treh osnovnih plasti: vrhnjega sloja, ki je v neposrednem stiku s spolovilom,

vpojnega jedra in zaščitnega sloja, ki ne prepušča tekočine.

ZAŠČITNI SLOJ

mora biti iz materiala, ki je nepropusten za tekočine, PREPUŠČA PA ZRAK.

VPOJNO JEDRO

narejeno iz naravnih materialov, zagotavlja kroženje zraka in dihanje kože. Preprečuje razvoj vnetja, še posebej, če je vrhnji sloj vložka bombažen. Jedro mora imeti ustrezno vpojno kapaciteto, zato je najboljša NARAVNA CELULOZA s povečano vpojno močjo.

VRHNJI SLOJ

je v neposrednem kontaktu z zunanjim spolovilom. Pomembno je, da je iz ORGANSKEGA BOMBAŽA. Samo tak vložek preprečuje draženje in trenje. Ne povzroča alergij in omili simptome vnetja.

KAKO UGOTOVIŠ, IZ KATERIH MATERIALOV JE VLOŽEK?

Najbolj zanesljivo in natančno informacijo glede sestave in lastnosti najdeš na shemi in opisu vložka na embalaži.

Z VLOŽKI IZ NARAVNIH MATERIALOV LAHKO PREPREČIŠ VNETJE.

Na embalaži vedno preveri, iz kakšnih materialov so narejeni in kakšne kemikalije vsebujejo vložki. Najmanj, kar moraš narediti, je, da izbereš vložke iz naravnih materialov – taki ne vsebujejo sintetičnih vlaken, niso beljeni s klorom in ne vsebujejo škodljivih dodatkov (barvil, parfumov).

 

ZAKAJ JE VLOŽEK, KI IMA VRHNJI SLOJ IZ ORGANSKEGA BOMBAŽA, NAJBOLJŠA IZBIRA ZATE?

 

Vložke JASMIN odlikuje enkratna kombinacija; vrhnji sloj iz 100 % organskega bombaža in vpojno jedro iz naravne celuloze s povečano vpojno močjo. Zaščitni sloj je nepropusten za tekočine, prepušča pa zrak. Brez barvil in dišav.

KAKO POGOSTO MENJAM VLOŽEK?

Kako pogosto menjaš vložek, je precej odvisno od jakosti krvavitve. Ko močneje krvaviš, menjaš vložek pogosteje. Vložek zamenjaj na vsake 4-6 ur, po potrebi pogosteje, a največ na 8 ur. 

Tako boš preprečila razmnoževanje škodljivih bakterij in neprijeten vonj. Ko pride kri v stik z zrakom, se začne razkrajati in dobi neprijeten vonj. Če vložke redno menjavaš, to preprečiš. 

VLOŽEK MENJAJ

NA 4-6 UR.

POMEMBNO!

Izberi primeren bombažen vložek, ga redno in pravočasno zamenjaj ter poskrbi za ustrezno higieno. Vedno imej v torbi rezervni vložek.

TAMPON VPIJE KRI ŽE V NOŽNICI

Higienski tampon je svitek tesno stisnjene bombažne vate. Namenjen je vpijanju menstrualne tekočine v nožnici. Vstaviš ga s prstom ali posebno cevko, izvlečeš pa z vrvico, ki je pritrjena na tampon.

Z nekaj vaje se boš naučila, kako tampon vstaviti – ko v nožnici leži pravilno, ga ne čutiš. Pri prvem vstavljanju boš verjetno nerodna – če boš tampon čutila, ga potisni še malce globlje. Pri tamponu je super to, da vpije kri že v nožnici in skozi oblačila ni viden. Neugodno pa je, da ne vidiš, kdaj ga moraš zamenjati. Omogoča vse vrste športnih aktivnosti, tudi plavanje (PAZI: po plavanju ga takoj zamenjaj!). Tampon lahko svojo slabost izkaže v primeru, da izbereš preveč vpojnega, saj lahko izsuši nožnico.

IZBERI PRAVO IN NE VEČJO VPOJNOST TAMPONA

Jakost menstruacije se tekom ciklusa spreminja. Prvi dan je šibka, najmočnejša je drugi in tretji dan, nato postaja zopet šibkejša. S tamponi lahko slediš jakosti krvavitve, razlikujejo se namreč po velikosti. Večji tampon ima večjo vpojnost, ne glede na njegovo velikost pa mora biti vstavljanje neboleče. Za nežen in neboleč zdrs tampona v in iz nožnice je pomembno, da je njegova površina gladka in da ima zaobljen vrh. Na škatlici tamponov je z grafičnim simbolom kapljice nazorno predstavljeno, koliko menstrualne tekočine posamezen tampon vpije.

Če ne veš, katero vpojnost izbrati, je najbolje, da začneš z mini tamponom. Po štirih urah ga odstrani in preveri kako se je prepojil. Če je prave vpojnosti, bo skoraj povsem prepojen, a še ne bo prepuščal. V kolikor pa pri odstranjevanju tampona občutiš nelagodje, se tampon verjetno ni dovolj napojil in je njegova površina še suha. V takem primeru naslednjič uporabi tampon z manjšo vpojnostjo. Preveč vpojen tampon lahko po nepotrebnem izsuši nožnično sluznico, ko pa ga izvlečeš, jo lahko celo poškoduje in povzroči mikro raztrganine. Premalo vpojen tampon pa ne nudi dobre zaščite. Če imaš zelo močno menstruacijo, kot dodatno zaščito lahko uporabiš vložek.

KAKO TAMPON VSTAVIM?

Higienski tamponi se med seboj razlikujejo po materialu, iz katerega so narejeni, po velikosti, vpojnosti in tudi po načinu vstavljanja. Tistim tamponom, ki jih vnesemo s pomočjo prsta, rečemo klasični ali digitalni. Tamponi, ki jih vstavimo s pomočjo cevke, se imenujejo tamponi z aplikatorjem.

Klasični – digitalni tampon v nožnico potisneš s prstom. Pri tem je pomembna higiena, zato si pred pričetkom vstavljanja umij roke. Tampon primi za zgornji del in odstrani spodnji del zaščitnega ovoja, zgornjega, na zaobljenem vrhu tampona, pa še za nekaj trenutkov pusti kot zaščito. Prepričaj se, da je vrvica dobro pritrjena na tampon. Če vrvice ni ali če ni zanesljivo pritrjena, tampon zavrzi in uporabi novega. Z vrvico rahlo razširi spodnji del tampona. Prst, običajno kazalec, vstavi v razširjen del tampona. S palcem in sredincem primi za vrvico. Sedaj je čas, da odstraniš še zgornji del ovoja. Tampon prisloni na nožnično odprtino in ga nežno potisni približno štiri centimetre v notranjost nožnice.  

DIGITALNI TAMPON

APLIKATORSKI TAMPON

Higienski tamponi se med seboj razlikujejo po materialu, iz katerega so narejeni, po velikosti, vpojnosti in tudi po načinu vstavljanja. Tistim tamponom, ki jih vnesemo s pomočjo prsta, rečemo klasični ali digitalni. Tamponi, ki jih vstavimo s pomočjo cevke, se imenujejo tamponi z aplikatorjem.

Tampon z aplikatorjem je običajni – digitalni tampon, vstavljen v dve cevki, s pomočjo katerih ga preprosto in varno potisneš v nožnico. Velika prednost teh tamponov je, da se pri vstavljanju z rokami ne dotikaš niti tampona niti spolovila. To je še posebej dobrodošlo, kadar se znajdeš v okoliščinah, kjer si pred vstavljanjem ne moreš temeljito umiti rok in te torej skrbi higiena. Čeprav nisi prepričana, da so tvoje roke popolnoma čiste, si tampon brez skrbi lahko zamenjaš, saj ne bodo prišle v stik z intimnim delom telesa.

Najlažje tampon vstaviš, če rahlo počepneš ali se usedeš na straniščno školjko z rahlo razprtimi koleni. Odpri ovoj in primi tampon za konec aplikatorske cevke. Nežno izvleci njeno notranjo cevko – zaslišati moraš klik. Zunanjo cevko primi na označenem mestu (tik za robom) in jo vstavi v nožnico do prstov. Nato notranjo cevko potisni do konca v nožnico, kolikor gre. Potem obe cevki izvleci; tampon je ostal v nožnici, vidna je samo njegova vrvica. Zaradi aplikatorja je tampon nameščen na pravo mesto in tudi ravno prav globoko.

KATERI TAMPONI SO ZAME VARNI?

TAMPONI SO ZATE VARNI, ČE UPOŠTEVAŠ NAVODILA:

Na embalaži vedno preveri, iz kakšnih materialov so narejeni in kakšne kemikalije vsebujejo tamponi. Izberi tampone iz naravnih materialov – taki ne vsebujejo sintetičnih vlaken, niso beljeni s klorom in ne vsebujejo škodljivih snovi (barvil, dišav, super-vpojnih praškov). Najboljša izbira so tamponi iz organskega bombaža, ker ne spreminjajo mikroflore v nožnici, ne povzročajo alergij in iritacij.

Tampon mora ustrezati jakosti menstruacije – nikoli ne vstavljaj preveč vpojnega tampona.

. V nožnico vstavi SAMO en tampon hkrati, nikoli ga ne potisni pregloboko (do zadnje tretjine nožnice).

Najbolj pomembno je, da tampon menjaš pogosto – vsaj na 4-6 ur. Nikoli tampona ne vstavi za ves dan ali noč, tudi če imaš šibko menstruacijo.

Vedno uporabljaj tampon z vrvico; preden ga vstaviš, obvezno preveri, če je vrvica dobro pritrjena na tampon.

Pred vstavljanjem oz. menjavo tampona poskrbi za higieno rok. Lahko pa uporabljaš tampone z aplikatorjem.

Nikoli ne pozabi odstraniti tampona. Če sumiš, da je tampon ostal v nožnici, obišči ginekologa.

ALI LAHKO LULAM, ČE IMAM VSTAVLJEN TAMPON?

Tampon vstaviš v nožnico, kjer vpija menstrualno tekočino. Lulaš pa iz sečnice, katere odprtina je nekaj centimetrov nad vhodom v nožnico. Gre torej za dve različni telesni odprtini. Odgovor je torej DA – tampon ne ovira lulanja.

ALI S TAMPONOM LAHKO IZGUBIM NEDOLŽNOST?

Običajno temu ni tako. Deviška kožica (himen) ima majhno naravno odprtino, ki z nastopom menstruacije postane bolj raztegljiva. Tudi če si še nedolžna, lahko skozi to odprtino vstaviš majhen tampon – deviške kožice ne boš raztrgala.

ČE IZBEREM VEČJI TAMPON, GA IMAM LAHKO DALJ ČASA V NOŽNICI?

TAMPON MENJAJ NA 4–6 ur

NIKAKOR ne, tampon menjaj redno, vsaj na vsake štiri do šest ur, tudi če meniš, da ni prepojen. Nikoli pa naj v nožnici ne ostane več kot osem ur. Pred spanjem si tampon obvezno odstrani in ga zamenjaj z vložkom.

ZAKAJ? Ker se, če tampon pustiš v nožnico dolgo časa, lahko razvije sindrom toksičnega šoka (TSS).

ALI LAHKO SPIM S TAMPONOM?

NIKAKOR ne, tampon menjaj redno, vsaj na vsake štiri do šest ur, tudi če meniš, da ni prepojen. Nikoli pa naj v nožnici ne ostane več kot osem ur. Pred spanjem si tampon obvezno odstrani in ga zamenjaj z vložkom.

ZAKAJ? Ker se, če tampon pustiš v nožnico dolgo časa, lahko razvije sindrom toksičnega šoka (TSS).

POMEMBNO!

Sindrom toksičnega šoka je zelo redek, vendar ogrožujoč zaplet bakterijske okužbe. Povzročajo ga bakterijski toksini, ki jih v določenih pogojih tvorijo škodljive bakterije (najpogosteje Staphylococcus aureus).

TSS je bil sprva opisan pri otrocih. V poznih sedemdesetih in osemdesetih letih, po smrti več mladih žensk, ki so uporabljale blagovno znamko super-vpojnega tampona, pa je bilo veliko pozornosti osredotočene na povezanost TSS z menstruacijo. Prodaja tamponov s super-vpojnimi praški ni več dovoljena, potrdili pa so tudi, da pravilna uporaba tamponov preprečuje razmnoževanje škodljivih bakterij. Do toksičnega šoka ne pride samo pri ženskah, ki uporabljajo tampone. TSS se lahko razvije pri vseh ljudeh, tudi pri moških, otrocih in ženskah v postmenopavzalnem obdobju (npr. pri opeklinah, okužbah mehkih tkiv, po operativnih okužbah …). TSS je akutna bolezen, za katero so značilni povišana telesna temperatura, hiter padec krvnega tlaka, vrtoglavica, opeklinam podobni izpuščaji i in rdečina kože, glavobol, lahko tudi driska in bruhanje. Pojavlja se v enem do treh primerov na 100.000 oseb.

Za razvoj bolezni morajo biti istočasno izpolnjeni vsi dejavniki v bolezenskem trikotniku gostitelj – okolje – patogen. Kako redko se razvije TSS, potrjujejo tudi dejstva o najpogostejšem povzročitelju – bakteriji Staphylococcus aureus:

 

 

10-30 %

žensk ima bakterijo Staphylococcus aureus stalno prisotno v nožnici, saj je del njihove naravne flore.

Zgolj 1-3 %

bakterij Staphylococcus aureus ima zapis za toksin TSST-1.

TSST-1 toksin

se tvori v stacionarni fazi rasti bakterije, ki nastopi po 6-8 urah, zato je tampon varna izbira, če ga menjamo na 4-6 ur.

Večina odraslih žensk in moških (90 %)

ima protitelesa proti TSST-1 toksinu, ki nas ščitijo pred razvojem TSS.

MORAM PO PLAVANJU TAMPON ZAMENJATI?

DA, tampon zamenjaj čimprej po kopanju v bazenu, morju ali jezeru, saj obstaja verjetnost, da se je prepojil z vodo. To lahko preprečiš z uporabo aquablock tampona.

ALI OBSTAJAJO TAMPONI ZA PLAVANJE?

JA, obstajajo tamponi, ki imajo v spodnjem delu za vodo nepropustno medicinsko zaporo, ki preprečuje vdor vode v nožnico. Tampon se s spodnje strani ne more napojiti z vodo, z zgornje pa nemoteno vpija menstrualno tekočino. Običajno je velikosti »normal« z vpojno močjo »mini« tampona, zato kratkotrajna uporaba med plavanjem, tudi kadar nimaš menstruacije, nožnice ne bo izsušila – pomembno pa je, da ga odstraniš takoj po prihodu iz vode.

LAHKO S TAMPONOM VNESEM PROBIOTIKE V NOŽNICO?

Z digitalnim tamponom, ki ima v posebni maščobni kapsuli tik pod zaobljenim vrhom dodane probiotike lahko le-te vneseš v nožnico med menstruacijo. Probiotiki pomagajo vzdrževati, obnoviti ali zaščititi naravno mikrofloro v nožnici v obdobju, ko je zaradi krvavitve izpostavljena. Probiotiki omilijo simptome porušenega ravnovesja, tampon pa hkrati vpija menstrualno tekočino.

Bombažni higienski tamponi Jasmin so dermatološko testirani, brez barvil, brez dišav in brez beljenja s klorom. Dokazano preprečujejo iritacije in alergije.

Bombažni higienski tamponi Jasmin z aplikatorsko cevko za enostavno in higienično vstavljanje. Dermatološko testirani, brez barvil, brez dišav in brez beljenja s klorom. Dokazano preprečujejo iritacije in alergije.

Tampon ima na spodnjem delu za vodo nepropustno medicinsko zaporo oziroma funkcijo aqua block, ki preprečuje vdor vode v nožnico. Uporabo tamponov priporočamo med plavanjem tudi v času, ko ženske nimajo menstruacije. Primerni so tudi za nosečnice.

Na kakšen način SE IZOGNEŠ težavam z vlažnostjo?

NE nosiš perila in ne vložkov iz sintetičnega materiala, saj se pod njimi vlažnost poveča do 10-krat.

Samo ti lahko poskrbiš, da ti med nogami ni vroče, da se po nepotrebnem ne potiš. Že samo izbira pravih oblačil in vložkov omogoča, da področje tam spodaj diha in zrak kroži. Tako zelo zmanjšaš možnost razvoja vnetja, zaradi katerega koža v tvojem  intimnem področju postane razdražena, srbi in dobi neprijeten vonj.

Samo ti lahko poskrbiš, da ti med nogami ni vroče, da se po nepotrebnem ne potiš. Že samo izbira pravih oblačil in vložkov omogoča, da področje tam spodaj diha in zrak kroži. Tako zelo zmanjšaš možnost razvoja vnetja, zaradi katerega koža v tvojem  intimnem področju postane razdražena, srbi in dobi neprijeten vonj.

Name Goes Here

Izbereš udoben kroj perila in hlač, v pretesnih zrak ne kroži.

Športne hlačke nosiš samo med športno aktivnostjo ker zadržujejo vlago med nogami.

Če se preznojiš, se stuširaš in dobro obrišeš, mokro perilo spodnje perilo obvezno zamenjaš s svežim in suhim.

PENIS NAJ BO VEDNO ČIST, ZDRAV IN PRIMEREN ZA SVOJ NAMEN.

1. VARUJ SVOJEGA PRINCA

Preden se ga dotakneš, si umij roke, tako nanj ne boš prenesel umazanije – bakterij, ki bi lahko povzročile okužbo. Zlasti pa je umivanje potrebno, če so na tvojih rokah dražeče snovi: razne kemikalije, čili, parfum, deodorant, močno milo …

2. MILO 1 X NA DAN

Med tuširanjem z namiljeno roko primeš penis in če imaš kožico, jo potegneš nazaj. Umiješ glavico in penis pod kožico. Nato namiliš celotno površino penisa in moda, pri čemer bodi natančen, odstraniti moraš umazanijo, ki se zadržuje v kožnih gubah. Nadaljuješ proti zadnjici – umivaš se v smeri od mod proti zadnjični odprtini. Dobro splakneš ter natančno in nežno obrišeš. Kožico potegneš čez glavico penisa.

3. ČE SE MORAŠ UMITI POGOSTEJE

Predvsem kadar se preznojiš, uporabi enako tehniko, vendar brez mila.

4. NE POZABI NA HIGIENO PRED IN PO SPOLNEM ODNOSU

pred in po spolnem odnosu.

KAKO OHRANIŠ NOŽNICO ZDRAVO IN SREČNO?

1. VARUJ SVOJO PRINCESO

Preden se jo dotakneš, si umij roke, da vanjo ne boš zanesla bakterij, ki bi lahko povzročile okužbo. Umivanje je obvezno, če so na tvojih rokah dražeče snovi: razne kemikalije, čili, parfum, deodorant, močno milo …

 

2. MILO 1X NA DAN

Med tuširanjem umivaš zunanje spolovilo z blagim intimnim milom. Kožne gube, v katerih se zadržujejo izločki, umiješ s potegi od spolovila proti zadnjični odprtini. Tako preprečiš prenos izločkov in mikrobov iz zadnjične odprtine proti spolovilu. Dobro splakneš ter natančno in nežno obrišeš. Kadar se preznojiš in med menstruacijo pa se umivaš pogosteje, vendar brez mila.

3. NIKOLI NE IZPIRAJ NOŽNICE

Čisti se sama – izpiranje, še posebej, če pri tem uporabljaš milo, ji škodi. Odplakne namreč dobre bakterije (probiotike/laktobacile), ki ohranjajo vagino zdravo, in poveča tveganje za okužbe.

4. NE POZABI NA HIGIENO PRED IN PO SPOLNEM ODNOSU

5. IZBERI PRAVI MENSTRUALNI PRIPOMOČEK IN POSKRBI ZA REDNO IN HIGIENIČNO MENJAVO

Če si se odločila za vložke in tampone, izberi take iz naravnih materialov, ki imajo vsaj vrhnji sloj iz organskega bombaža. Preden katerega od njiju zamenjaš, si dobro umij roke.